П`ятниця, 26.04.2024, 15:40

Оптика

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples
  • Головна » 2014 » Квітень » 22 » Веселка
    20:18
    Веселка

    Чому після дощу утворюється веселка?

    Веселка - це сонячні промені, перетворені в спектр.

    Але ж на небі нема скляних лінз та призм, яким же чином сонячні промені розкладаються в спектр?

    Справа в тому, що при утворенні веселки призми та лінзи замінюють дощові краплини та крижані кристалики. При цьому процес заломлення променів у них має досить складний характер. Відбувається це таким чином.

    Сонячний промінь, який потрапив у краплю, змінює напрямок руху, однак, після того, як дійде до протилежної внутрішньої поверхні, відбивається, і знову заломившись, виходить з краплини. При цьому промінь білого світла розпадається на кольрові. Але від кожної краплі ми можемо побачити лише один який-небудь кольоровий промінчик. Решта променів, розсіюються та йдуть далі вище або нижче очей спостерігача. Верхні краплини надішлють червоні промені; від крапель, які розташовані нижче, будуть відбиті помаранчеві, ще нижче - жовті, потім - зелені, блакитні, сині та фіолетові промені. Відбиті промені сусідніх крапель зливаються та утворюють загальну кольорову смугу. Однак, оскільки крапель дуже багато і знаходяться вони на різній висоті, то ми можемо спостерігати відразу велику гамму кольорів у вигляді чітко окреслених смуг.

    Слід також зауважити, що спостерігачеві видно лише ті кольорові промені, які йдуть від крапель, що розташовані по колу на рівній відстані від нього і від сонця. Цим, зокрема, і пояснюється форма веселки у вигляді дуги. Коли Сонце знаходиться високо в небі, величина дуги менша, при низькому положенні Сонця відносно горизонту, веселка займає значно більше місця на небі. З літака можна спостерігати захоплююче красиве видовище - не дугу, а повний круг веселки.

    Веселка іноді буває дуже яскравою, а іноді ледве помітною. Це пояснюється розміром дощових крапель. Якщо дощові краплини великі, діаметром близько 1-2 мм, то на небі з'являється дуже яскрава веселка, на якій особливо чітко видно червону, фіолетову і блакитну дуги. У випадку, коли краплі води невеликі, з діаметром близько 0,2-0,3 мм, то веселка майже непомітна через незначну яскравість червоної дуги. Якщо дощові краплини менше ніж 0,1 мм, то ми зможемо побачити дуже бліду веселку, в якій чітко видно буде тільки фіолетову смугу. При малесеньких дощових краплинках, розмір яких не перевищує 0,05 мм видну веселку білого кольору. Білу веселку можна побачити під час дуже сильних морозів, коли найменші краплинки води знаходяться в повітрі в переохолодженому стані.

     

    Переглядів: 926 | Додав: optik | Теги: утворення веселки, спектр | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *: