Четвер, 25.04.2024, 04:16

Оптика

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples
  • Головна » 2014 » Квітень » 20 » Захисне забарвлення
    19:13
    Захисне забарвлення

    Захисне забарвлення тварин

    Природа для захисту тварин передбачила їхнє захисне забарвлення. Наприклад, тварини, які мешкають в пустелі , як правило, мають характерний жовтуватий «колір пустелі». Таке забарвлення притаманне леву, ящіркам, деяким птахам, а також більшості павуків та черв’яків. Ті ж тварини, які живуть на Півночі, наприклад, полярний ведмідь, мають білий колір, який дозволяє їм маскуватися серед білих снігів. Метелики та гусінь, які живуть на корі дерев, також мають відповідне забарвлення, яке дуже подібне до кольору кори дерев.

    Аналогічна ситуація спостерігається і з мешканцями річок та морів. Наприклад, риби, які живуть серед бурих водоростей, мають захисний бурий колір, завдяки якому їх дуже складно побачити. Ті морські тварини, що переважну більшість часу знаходяться серед червоних водоростей, мають захисний червоний колір. Слід зауважити, що сріблястий колір риб’ячої луски також є захисним забарвленням. Таке забарвлення захищає риб від хижих птахів, які виглядають їх згори, та від водяних хижаків, що можуть напасти на них знизу. Такий оптичний захист можливий завдяки тому, що поверхня води має дзеркальний вигляд не лише при розгляданні зверху, а й при спостереженні безпосередньо з самої товщі води (явище повного відбиття світла). Таким чином, срібляста луска риб зливається з цим фоном і їх досить важко побачити.

    А от у медуз та інших прозорих мешканців водойм (черв’яків, ракоподібних, молюсків тощо) інший підхід до свого захисту – прозорість та безколірність. Саме це дозволяє їм бути невидимими в оточуючому безкольоровому та прозорому середовищі, яким є вода.

    Природа також передбачила і той факт, що, наприклад, білий горностай, якого майже не видно на фоні білого снігу, буде дуже помітним з таким забарвленням коли зійде сніг. Тому, такі тварини мають властивість змінювати свій колір в залежності від пори року. Так, шубка у горностая з настанням весни стає рудувато-брунатного кольору, який зливається з кольором землі, а взимку ця тваринка знову стає сріблясто-білою.

     

     

     

    Переглядів: 3006 | Додав: optik | Теги: захисне забарвлення | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *: